Može li se uopće ubrzati rast kose?

Rast kose može se stimulirati eteričnim uljima koja poboljšavaju mikrocirkulaciju vlasišta. Time se folikulu osiguravaju dodatni izvor energije odnosno dodatne prehrambene tvari i kisik koji su potrebni za regeneraciju i rast zdrave i snažne kose.

U tretmanu ozbiljnijih poremećaja rasta kose instant rješenje ne postoji, što znači da tretman zahtijeva vrijeme i strpljenje, a rezultati mogu biti vidljivi nakon nekoliko mjeseci.

Najčešće korištena eterična ulja za brži rast kose su ružmarin kemotip cineol (ili niauli kemotip cineol), ružmarin kemotip verbenon, cedar atlaski, čempres, paprena metvica i muškatna kadulja.

Od biljnih ulja za poticanje rasta kose koristimo ricinus, jojobu, te ulja bogata GLA, poput ulja noćurka ili boražine.

U studiji iz 2014. eterično ulje paprene metvice pokazalo je bolji učinak na rast kose od minoxidila. Korištena 3% otopina eteričnog ulja paprene metvice u jojobi. Tretman paprenom metvicom osigurao je brži rast kose te veći broj i dubinu folikula, a ispitivanje je trajalo 4 tjedna. Ova studija rađena je na miševima, pa je pretpostavka da ljudima ipak treba duže od 4 tjedna za vidljive rezultate.

Radi usporedbe, studija iz 2015., u kojoj je uspoređivano djelovanje eteričnog ulja ružmarina u odnosu na minoxidil, trajala je 6 mjeseci. Grupa koja je tretirana eteričnim uljem ružmarina imala je nešto veći rast kose (no ne statistički značajan), no uz manje nuspojava poput svrbeži vlasišta.

Mješavinu iz studije s paprenom metvicom možete i sami jednostavno napraviti na način da 3 ml eteričnog ulja paprene metvice pomiješate sa 97 ml biljnog ulja jojobe. Mješavina se nanosi na vlasište svaki dan, a kao nuspojava moglo bi se pojaviti smanjenje glavobolje :). 

Kako bi se izbjeglo pretjerano mašćenje vlasišta, jojobu djelomično možemo zamijeniti ubrzivačem apsorpcije (cetiolom, ili frakcioniranim kokosovim uljem) te sve zajedno “apgrejdati” i drugim uljima (eteričnim i biljnim) koja dokazano potiču rast kose. Poboljšanu recepturu donosimo u nastavku:

Ulje protiv ispadanja i za poticanje rasta kose:

1 ml eteričnog ulja paprene metvice

1 ml eteričnog ulja ružmarin cineol ili niauli cineol

0,5 ml eteričnog ulja ružmarin verbenon

0,5 ml eteričnog ulja muškatne kadulje

1 ml eteričnog ulja atlaski cedar

1 ml eteričnog ulja čempres

10 ml biljnog ulja ricinus

10 ml biljnog ulja jojoba

5 ml biljnog ulja noćurka ili boražine

70 ml Cetiola Ultimate ili Cetiola C5

Kako koristiti?

Ulje možete koristiti svakodnevno, a najmanje 3x tjedno. U kombinaciji sa uljem dobro je koristiti i tonik za poticanje rasta kose.

Tonik za poticanje rasta kose

Može se napraviti i tonik za poticanje rasta kose na bazi kofeina i maca ekstrakta.

Za tonik će nam biti potrebno:

Faza A:

Destilirana/demineralizirana voda 65,2 g

Kofein 1 g

Faza B:

hidrolat ružmarina verbenon 30 g

Ekstrakt mace 2 g

Natrijev laktat 1,2 g

Konzervans Cosgard 0,6 g

Spravljanje tonika:

U laboratorijskoj čaši odvažite vodu i kofein. Zagrijavajte u vodenoj kupelji dok se kofein u potpunosti ne otopi. Izvadite čašu iz vodene kupelji te dodavajte jedan po jedan sastojak iz faze B. Sve dobro promiješajte i spremite u odgovarajuću bočicu s raspršivačem.

Napomene:

Pri izradi aromaterapeutskih pripravaka molimo strogo pazite na kvalitetu eteričnih ulja i korištenih sirovina.

Više o kriterijima kvalitete eteričnih ulja pronađite u članku: Kako prepoznati kvalitetna eterična ulja?

Ovo su recepture za samostalnu izradu pripravaka. Ne izrađujemo pripravke niti imamo gotove verzije u prodaji.