Nakon dužeg članka o tretmanu akni izvana i iznutra (u kojem su obrađeni tonici, uljne mješavine i jedna krema), donosimo i recepturu za izradu vrlo učinkovite kreme za njegu masna kože s aknama.

Sastojci za izradu kreme za masnu kožu sklonu aknama

Od biljnih ulja ćemo koristiti klasiku: jojobu i lješnjak, dodati ćemo i regenerativni macerat centele u suncokretu, a ubrzati apsorpciju Vege-Siliconom (Cetiol Ultimate).

Kao vodenu fazu koristit ćemo hidrolat nerolia, a kao glavni aktivni sastojak Marine-Z (nalazimo i pod nazivom Algo’zinc), smjesu glicerolnog ekstrakta alge Laminaria digitata, te cinka.

Regulira lučenje sebuma, umanjuje upale kod akni i djeluje protiv Staphylococcus aureus te Propionobacterium acnes, bakterije koja je negativni faktor kod akni.

Dvostruko slijepa klinička ispitivanja pokazala su da primjena pripravaka s ovim aktivnim sastojkom mogu znatno poboljšati stanje kože zahvaćene aknama, upalnih lezija i smanjiti lučenje sebuma. Rezultati su vidljivi već nakon dva tjedna korištenja.

Dodat ćemo i ekstrakt zelenog čaja, koji djeluje blago adstrigentno te spreiječava pojačano lučenje sebuma. Osim navedenoga, odlikuje ga i snažno protuupalno i regenerativno djelovanje, te je izvrstan ovlaživač.

Recept za izradu kreme za masnu kožu sklonu aknama

Vodena faza:

Na kraju izrade:

Postupak izrade kreme

Potrebna nam je vodena kupelj, koju ćemo improvizirati: na laganu vatru stavimo posudu s vodom. Vodena kupelj je spremna prije vrenja, otprilike kada se na dnu posude počnu stvarati mjehurići. Ako imate termometar, idealna temperatura je cca 70-75°C.

U jednu laboratorijsku čašu odvažite sastojke masne faze (emulgator, ulja, pojačivač apsorpcije).

U drugoj laboratorijskoj čaši odvažite sastojke vodene faze (hidrolate, glicerol).

Sada obje laboratorijske čaše (jedna sa vodenom, druga sa masnom fazom) uronite u vodenu kupelj te zagrijte na cca 70-75 °C.

Kada je emulgator u masnoj fazi u potpunosti otopljen, vodenu fazu polagano lijevajte (tanki mlaz) u masnu fazu, kontinuirano miješajući (relativno brzo, široko hvatajući, da se supstance uz stijenke dobro umiješaju), pri tome pazeći da ne “ulupate” zrak u Vašu emulziju.

Na cca 50°C dodajemo konzervans Cosgard, i to kap po kap, i dalje miješajući. Kada se temperatura spusti ispod 40°C, dodajemo jednu po jednu supstancu, miješajući između svake dok smjesa nije homogena: Marine-Z, ekstrakt zelenog čaja, eterično ulje i vitamin e.

Krema je sada spremna za izlijevanje u odgovarajuće posudice, koje ćemo zatvoriti tek kada se krema ohladi.

Rok trajanja ovakve kreme je oko 3 mjeseca.

Svakako pročitajte i članak o tretmanu akni!

Gdje kupiti sastojke za izradu ove kreme?

Sve sastojke za izradu kozmetike možete pronaći:

Napomena: ne izrađujemo pripravke! Ovo je receptura za samostalnu izradu.