Gotovo svaka žena susrela se sa vaginalnom infekcijom jednom ili više puta u životu, a neke se bore i sa kroničnim upalama genitalnog trakta uzrokovanih infekcijom. Upala može biti izazvana različitim mikroorganizmima, kao i kemijskim i fizičkim podražajima.

Za ispravan i učinkovit tretman najvažnija je dijagnoza, a samo ginekolog može utvrditi o kojoj se vrsti upale, odnosno infekcije radi.

Jednom kada imamo dijagnozu, liječenju možemo pristupiti i na jedan drugačiji način – pomoću eteričnih ulja.

HPV infekcija – prirodno liječenje uz pomoć eteričnih ulja

eterična ulja uspješno liječe hpv

Genitalna HPV infekcija je najčešća spolno prenosiva infekcija na svijetu. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj inficirano oko 60% spolno aktivnih žena, najčešće u dobi od 20-24 godine. Uzrokuje je humani papiloma virus (papila = bradavica , oma = tumor) iz porodice Papillomaviridae. No, osim konvencionalnim, liječenju HPV-a može se pristupiti i prirodnim putem.

Kemijski spojevi u eteričnim uljima poput oksida, monoterpenskih alkohola, terpenskih ketona i fenola sinergijski djeluju protiv mnogih vrsta virusa, pa tako i protiv herpes simplex virusa i HPV-a.

Zabilježeno je i pozitivno djelovanje eteričnih ulja na patogene bakterije i gljivice koje zbog neliječenja virusne infekcije mogu izazvati nove i ozbiljnije tegobe.

Eterično ulje ravensare (Cinnamomum camphora) jedno je od najjačih antivirusnih ulja, stoga nalazi svoju primjenu i u tretiranju HPV-a. Uz ravensaru, u standardnu recepturu ulazi i eterično ulje čajevca (Melaleuca alternifolia), zbog učinka na stimulaciju imunoglobulina tipa G koji nastaju kao reakcija na dugotrajne infekcije, ali i zbog svog antivirusnog djelovanja.

Niauli kt. cineol (Melaleuca quinquenervia ct. Cineol) se također ponekad nađe u recepturama za tretiranje hpv infekcija.

No, sama antivirusna ulja nisu dovoljna za uspjeh u tretmanu: hpv nema lipoproteinski omotač, stoga koristimo i terpenske ketone: eukaliptus polibraktea kt. kripton (Eucalyptus polybractea ct. Cripton) i ljekovitu kadulju (Salvia officinalis). Oba ulja su neurotoksična i ne smiju se upotrebljavati na trudnicama, a kadulja je dodatno i iritativna stoga ju treba upotrebljavati u minimalnim količinama (do 1%).

Važno: Ovdje svakako treba naglasiti da samo eukaliptus polibraktea, a ne neki drugi, ima povoljno djelovanje kod HPV-a. I mora biti kemotip kripton, a ne neki drugi kemotip.

Dakle, ostala eterična ulja eukaliptusa (globulus, radiata, smithii itd) zbog različitog kemijskog sastava nemaju takvo specifično djelovanje.

Eterično ulje lista cimeta (Cinnamomum verum) također pokazuje antivirusno djelovanje, a dodatno djeluje imnostimulirajuće povećavajući proizvodnju imunoglobulina A koji štiti sluznicu. Međutim, zbog iritativnosti smije se koristiti u vrlo malim količinama (0,5%). Obično se dodaje u recepture za HPV visokog rizika.

Uz eterična ulja, koristimo i bazna ulja kantariona i tamanua, zbog njihovih antivirusnih i protuupalnih svojstava.

Kombinacija eteričnih i baznih ulja za tretiranje hpv-a može se koristiti na tamponu, ili češće, u obliku vaginaleta, koje su mnogo efikasnije i jednostavnije za upotrebu. Napominjemo da vaginalete zbog nedostatka sirovina ne možete napraviti sami te ih je potrebno izraditi u ljekarni. Srećom, danas postoje ljekarne koje ih izrađuju u suradnji s eminentnim fitoaromaterapeutima.

Ukoliko se ipak želite sami poigrati s uljima, jedna od receptura za tretiranje hpv-a za korištenje na tamponu mogla bi izgledati ovako:

Kako koristiti eterična ulja za tretman HPV-a?

Mješavinom ulja namoči se tampon, i drži se 2 sata 2 x dnevno, 20 dana između menstruacija, tijekom 2-4 ciklusa.

Međutim, konkretna receptura, kao i učestalost i duljina terapije određuju se individualno, ovisno o CIN-u, vrsti HPV virusa, dugotrajnosti infekcije i eventualnoj osjetljivosti na eterična ulja.

Dodatak aromaterapiji – liječenje HPV-a “iznutra”

Ehinacea za imunitet - echinacea kao lijek - iskustva i savjeti

Za uspješno tretiranje HPV-a neophodno je uzimanje pripravaka za poboljšanje imuniteta, poput ehinacee. Nisu svi pripravci ehinacee jednako djelotvorni, pa sugeriramo proučiti kako prepoznati djelotvoran preparat ehinacee.

Ehinacea se uzima 2-3 tjedna, nakon čega se nastavlja sa adaptogenim biljkama, poput ashwagandhe i sibirskog ginsenga odnosno korejskog ginsenga 10-12 tjedana.

Tijekom čitavog tretmana, dakle nekoliko mjeseci, treba uzimati i preparate beta glukana i zelenog čaja.

Zeleni čaj se priprema suprotno uobičajenim uputama: čajna žličica visokokvalitetnog čaja se prelije vodom temperature 80-90 C, te ostavi stajati 20-ak minuta. Takav infuz se konzumira 4-6 puta dnevno između obroka.

Jednostavnije rješenje su kapsule standardizirane na udio polifenola i katehina, koje se uzimaju u dozi od 1000 mg dnevno.

Zeleni čaj se koristi i lokalno. Tako je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) u rujnu 2006. godine odobrila ekstrakt zelenog čaja za lokalnu primjenu protiv promjena izazvanih HPV-om poput genitalnih bradavica. Radi se o djelomično pročišćenom ekstraktu listova biljke koji sadrži polifenolnu tvar katehin sa visokom antioksidativnom aktivnošću. Studija je pokazala da je potrebno oko 10 tjedana za potpuni nestanak promjena na koži i sluznicama.

Od dodataka prehrani u preporukama se zna naći i ulje crnog kimaastaksantin te B-kompleks sa folnom kiselinom (ovo potonje ukoliko se uzimaju kontacepcijske tablete).

Candida infekcija – prirodno liječenje uz pomoć eteričnih ulja

Candida albicans spada u najčešće uzročnike vaginalnih infekcija i postaje sve otpornija na konvencionalne lijekove.

U 95% slučajeva, pomoći će eterično ulje čajevca (Melaleuca alternifolia) u kombinaciji sa palmarosom (Cymbopogon martinii) ili timijanom kt. geraniol (Thymus vulgaris ct. geraniol).

Međutim, kod dugotrajnijih infekcija uputno je koristiti i eterično ulje mažurana (Origanum majorana), a kod posebno tvrdokornih i primorski vrisak (Satureja montana) ili cimet list (Cinnamomum verum), koje, s obzirom na količinu fenola treba koristiti s oprezom i u minimalnoj koncentraciji.

Receptura, kao i kod hpv-a, ovisi o individualnim faktorima, a jedna općenita bi bila:

Iako čajevac nema štetnih nuspojava, ponekad, zbog dugotrajnosti infekcije i iritiranosti i/ili oštećenosti vaginalnog tkiva, njegova upotreba može biti neugodna. U takvim slučajevima se upotrebljava lavanda (Lavandula angustifolia), dok oštećeno područje ne zacijeli.

Paralelno uz lokalnu terapiju treba uzimati probiotike, dugotrajno i prebiotike, a sugerira se i uzimanje kapsula mravinca, 3x dnevno po 150mg, tijekom 10-15 dana, kao i češnjaka.

Bakterijske infekcije – prirodno liječenje uz pomoć eteričnih ulja

Bakterijski vaginitis nastaje kada iz nekog razloga dolazi do poremećaja kiselosti rodnice, i slijedom toga do narušavanja omjera uobičajeno prisutnih bakterija. Smanjuje se broj aerobnih bakterija, a povećava broj anaerobnih, i to najčešće Gardanelle vaginalis.

Aromaterapijski pristup bakterijskim vaginitisima su eterična ulja čajevca i ravensare u baznim uljima kantariona i tamanua.

Sugestija recepture za bakterijske infekcije:

Kod klamidijskih infekcija koristimo eterično ulje timijana kt. tujanol, a za trihomonas vaginalis marokansku kamilicu (Omenis mixta), koja u kombinaciji s čajevcem pokazuje odlične rezultate.

Moguća verzija recepture za klamidijsku infekciju:

  • 20 ml bu kantarion
  • 10 ml bu tamanu
  • 30 kapi eu čajevac
  • 30 kapi eu timijan tujanol

Sugestija je uzimati i kapsule mravinca, 3 x dnevno po 150 mg, tijekom 10-15 dana, a dobro je uključiti i kapsule crnog kima.

Napomene i upozorenja:

Ukoliko ćete se sami upustiti u izradu mješavina, upozoravamo vas na nužnost korištenja kvalitetnih eteričnih ulja, obzirom na prezasićenost tržišta uljima sumnjive kvalitete.

Profesionalcima i laicima preporučamo vrhunska Oshadhi eterična ulja.

Ne odgovaramo za štetne posljedice nastale uslijed korištenja materijala loše kvalitete kao i nepoznavanja djelovanja eteričnih ulja.

Više o kriterijima kvalitete eteričnih ulja možete pročitati u članku: Kako prepoznati kvalitetna eterična ulja?

NE IZRAĐUJEMO PRIPRAVKE!

Prije primjene mješavina posavjetujte se sa svojim ginekologom!

Napisala: Nikolina Karin, fitoaromaterapeutkinja

Tekst je originalno objavljen 2009. na aromaterra.hr