Hidrolate u kozmetičke svrhe koristimo kao  prirodne tonike, ili kao vodenu fazu u izradi krema, gelova, emulzija i maski. Osim u kozmetici, hidrolati se mogu koristiti i u kulinarstvu, ali i u terapeutske svrhe: kao kapi za nos, oči, uši kao i za vaginalna ispiranja. 

Hidrolati se, za razliku od eteričnih ulja, mogu koristiti odmah: nema potrebe za razrijeđivanjem, a dodavanje drugih sastojaka je opcija, a ne nužnost.

S obzirom na njihovu blagost, nema straha od “pogrešne doze”.

Hidrolati – definicija i kvaliteta

Hidrolati, često nazivani i cvjetne vodice,   nusprodukti su destilacije biljnog materijala pri proizvodnji eteričnih ulja.

Za proizvodnju hidrolata, kao i eteričnih ulja, idealno bi bilo koristiti certificirani organski biljni materijal, bez pesticida i raznih kemikalija, a koji se sastoji od jedne botaničke vrste, te čistu, nezagađenu vodu.

Za kvalitetu hidrolata bitno je također koliko je korišteno vode po kg biljnog materijala, tj. koliko je hidrolata dobiveno iz kg biljne mase. Tu vijedi pravilo što manje vode, to bolje, ili što više biljne mase, to bolje. Podatak o količini hidroata dobivenog iz kg biljne mase mora se nalaziti na certifikatu.

hidrolati u njezi kože

Hidrolati su vodena masa, dakle nestabilni i lako kvarljivi, skloni mikrobiološkoj kontaminaciji, stoga nemali broj proizvođača u njih dodaje konzervanse ili alkohol kako bi im produžili rok trajanja. Takvi hidrolati nisu primjereni za korištenje u  terapeutske svrhe. Postoje naravno i prirodni konzeransi koji se mogu dodavati u hidrolate (primjerice Leucidal koji koriste neki brendovi u svojim proizvodima), no takvi hidrolati se smiju koristiti isključivo u kozmetičke svrhe.

Najkvalitetniji hidrolati se stabilizirani tzv. sterilnom filtracijom – odmah nakon destilacije hidrolati se steriliziraju fitracijom kroz filter pora veličine 200 nm, čime se uklanjaju sve spore i bakterije. Neki proizvođači hidrolate dvostruko filtriraju, poput Oshadhia, kroz filtere različitih pora, čime dodatno osiguravaju kvalitetan proizvod.

Nakon filtracije hidrolati se pune se u sterilne boce, i tako se osigurava da do krajnjeg kupca stignu nekontimirani. Najbolji materijal za boce je staklo, koje je najmanje inertno, no često i skupo, pa su takvi hidrolati nerijetko skuplji od onih pakiranih u drugu ambalažu. Oshadhi hidrolate pakira u staklenu ambalažu.

Hidrolate nakon otvaranja treba čuvati ispod 20 °C, idealno u hladnjaku. Strogo treba paziti da se ne kontaminiraju, dakle, ne gurati prstiće u boce, ne vraćati u boce neiskorišteni hidrolat i sl.

Hidrolate u kozmetičke svrhe koristimo kao  prirodne tonike, ili kao vodenu fazu u izradi krema, gelova, emulzija i maski. Osim u kozmetici, hidrolati se mogu koristiti i u kulinarstvu, ali i u terapeutske svrhe: kao kapi za nos, oči, uši kao i za vaginalna ispiranja. Ovdje naponjemo da se u svrhu korištenja kapi za nos ili vaginalna ispianja hidrlati moraju izotonizirati, a kod kapi za oči obavezno im se mora prilagoditi i pH.

U kozmetici, najjednostavnija upotreba je nanijeti hidrolat na očišćeno lice, nakon čega nanosimo uljnu mješavinu na kožu još vlažnu od hidrolata – na taj način koži smo  dali sve ono što bi joj dala i krema – i vodenu i masnu fazu.

Prema potrebi, hidrolatima koje koristimo u kozmetici, možemo dodavati različite komponente: vitamine, biljne ekstrakte i sokove, glicerol. Tada govorimo o izradi tonika, o čemu ćemo pisati u posebnom članku. Ovdje ćemo obraditi vrste hidrolata i njihovu temeljnu namjenu.

Poznatiji hidrolati, njihovo djelovanje i upotreba

BUŠIN

Hidrolat bušina jedan je od najčešće korištenih hidrolata u anti-age prirodnoj kozmetici: izvrstan je cikatrizant, jak adstrigens, nezamjenjiv za njegu bora, pogotovo u kombinaciji s hidrolatom različka.

Koristi se za njegu suhe, zrele kože, ali i kod rozacee jer smiruje crvenilo. Kod podočnjaka pomaže u obliku obloga.

Oralnim putem se koristi kod virusnih i autoimunih bolesti.

Za razliku od eteričnog ulja koje mnogim ljudima ne odgovara zbog jakog mirisa, hidrolat ima blagi, slatkasti, cvjetni miris.

BUŠIN

ČAJEVAC

Hidrolat čajevca djeluje antiseptično, protugljivično, antibakterijski, antivirusno.

Koristi se za njegu aknama sklone kože, kandidijaze, kao i kod psorijaze ukoliko je povezana sa streptokoknom infekcijom. Izvrstan je u losionima nakon brijanja.

Terapijski se koristi u kapima za nos kod sinusitisa, otopinama za vaginalno ispiranje te kod bakterijskih i virusnih konjuktivitisa.

GERANIJ

Hidrolat geranija izvrstan je za njegu svih tipova kože, djeluje balansirajuće i adaptogeno kod masne, suhe, problematične i osjetljive kože. Djeluje kao dobar ovlaživač svih tipova kože.

Zbog protuupalnih odlika dobar je kod opekotina od sunca i uboda insekata, a kako na kožu djeluje rashlađujuće može ga se koristiti kod svih kožnih problema gdje je prisutna vrućina na koži.

Hidrolat izbora je i za stanja poput kuperoze, rozacee i   popucalih kapilara – zaustavlja sitna krvarenja baš poput hidrolata bušina.

geranij

HAMAMELIS

Hidrolat   hamamelisa je vjerovatno najjači antioksidans među hidrolatima. Djeluje   adstrigentno, antibakterijski,  regenerativno, protuupalno; smanjuje crvenilo,   osip, svrab, otekline i ljuštenje kože.

U kliničkim studijama (Korting, 1993.) pokazuje gotovo isti protuupalni efekt kao i kortizonske kreme, ali bez negativnih popratnih efekata, stoga je hidrolat izbora za atopijski dermatitis, ekceme i psorijazu.

Koristi se za ublažavanje oteknuća i  crvenila nakon ugriza i uboda insekata, gdje se može kombinirati sa hidrolatom  paprene metvice, redoviti je sastojak prirodnih pripravaka za liječenje  hemoroida i proširenih vena. Izvrstan je  za njegu masne kože sa proširenim porama jer je blago steže, ali i za njegu starije, zrele kože, pogotovo u kombinaciji sa hidrolatima smilja ili bušina.

Službeno je odobren od ESCOP-a kao lijek za regeneraciju kože.

hamamelis hidrolat

KAMILICA, NJEMAČKA

Hidrolat njemačke kamilice snažnog je protuupalnog i antialergijskog djelovanja, stoga primjenu nalazi kod svih kožnih problema; ogrebotina, opekotina, opekotina od sunca, svrbeža, ekcema, psorijaze, akni, atopijskog i alergijskog dermatitisa.

U obliku kompresa preporuča se kod upaljenih i otvorenih vena, hemoroida, varikoznih vena i popucalih kapilara, kao i kod alergijskog konjuktivitisa.

Za razliku od eteričnog ulja, ima prekrasan miris kamilice koju pamtimo iz djetinjstva.

KAMILICA, RIMSKA

Hidrolat rimske kamilice je hidrolat izbora za njegu novorođenčadi – iznimno je blag, smiruje osipe, crvenilo i nadraženost kože; može se koristiti za njegu nadraženih bradavica kod dojenja, i kao prevencija  soora.

Koristi se za obloge za oči (uz hidrolate različka, njemačke kamilice i mirte kt. cineol) u slučajevima, prenadraženosti, alergija, crvenila, upala i umora očiju.

Koristi se za njegu osjetljive kože sklone alergijama, kod rosacee, ekcema,  psorijaze, akni, opekotina i crvenila. S obzirom na nizak pH, i shodno tome jaku  adstrigentnost, ne treba ga dugo koristiti nerazrijeđenog na jako suhoj koži.

U  kombinaciji sa nerolijem izvrstan je za njegu masne kože, sa geranijom ili bušinom za njegu suhe kože, dok sa hamamelisom čini izvrsnu kombinaciju za njegu zrele kože.

LAVANDA

Hidrolat lavande idealan je za njegu gotovo svih tipova kože, zbog uravnotežene pH  vrijednosti (5.6-5.9).

Djeluje regenerativno, pročišćavajuće, rashlađujuće; pomaže kod uboda insekata; idealan je kao sprej za osvježavanje lica tijekom ljetnih vrućina, pomaže kod opekotina nakon sunčanja, pogotovo u kombinaciji s hidrolatom paprene metvice.

Izvrstan je za njegu osjetljive kože, kao i kod akni i drugih upalnih stanja kože. Nakon depilacije ga možemo kombinirati s  hidrolatom lovora, u svrhu spriječavanja infekcija i crvenila kože. Skupa sa hidrolatom smilja izvrsno djeluje na spriječavanje urastanja dlaka.

Nanešen na kožu sa hidrolatom hamamelisa, prije kreme za sunčanje, pomaže u održavanju vlažnosti kože tijekom izlaganja suncu i spriječava oštećenja uzokovana vjetrom i visokom temperaturom.

Lavanda eterično ulje

LOVOR

Hidrolat lovora djeluje antiseptično, antibakterijski i antivirusno. Od iznimne je vrijednosti u tretmanima limfne drenaže – čisti i jača limfni sustav. Koristi se i u anticelulitnim programima i kod proširenih vena.

Izvrstan je za njegu kože nakon depilacije ili brijanja – spriječava infekcije kože, tonizira ju i omekšava.

U njezi kože najčešće se koristi za nečistu kožu s aknama. U kombinaciji sa hidrolatom smilja izvrstan je za njegu desni. U obliku vodica za ispiranje usta i grgljanje smiruje upalne procese usne šupljine i grla ( tonzila). Može se koristiti u kombinaciji sa eukaliptusom globulus i čajevcem za sprečavanje infekcija u obliku spreja.

lovor hidrolat i eterično ulje

MATIČNJAK

Hidrolat matičnjaka je vrlo blag i nježan hidrolat, pa se koristi i za njegu novorođenčadi. Djeluje protuupalno i jak je antioksidans, pa se koristi kod ekcema, dermatitisa, nadraženosti kože, opekotina, kao i za njegu suhe, zrele kože.

matičnjak ili melisa eterično ulje i hidrolat

METVICA, PAPRENA

Hidrolat paprene metvice djeluje protuupalno, rashlađujuće, pa je izvrstan za ljetnu njegu kože, nakon sunčanja, kod opekotina, ugriza komaraca i insekata, kod svrbeža i alergijskih reakcija kože, akni.

Čest je sastojak vodica za ispiranje usta. Oralno se uzima za čišćenje jetre.

MIRTA KT. CINEOL

Hidrolat mirte cineol potiče cirkulaciju u koži i obnovu stanica, a djeluje i protuupalno. Koristi se u oblozima za oči za tretiranje alergijskih upala očiju, kao i kod crvenih i umornih očiju. Najčešća kozmetička primjena je kod masne i mješovite kože.

MRKVA, SJEME

Hidrolat sjemena mrkve blag je duretik, oralno uzet pomaže čišćenju jetre.

Smiruje kožne iritacije, upale i smanjuje oštećenja, stoga svoju primjenu ima u tretiranju ekcema i psorijaze. Hidrolat izbora je za njegu kože nakon dermoabrazije ili jakih kemijskih pilinga jer kožu snažno regenerira. Pogodan je i za iznimno osjetljivu kožu, gdje se kombinira s hidrolatima njemačke i rimske kamilice te različka.

NEROLI

Hidrolat nerolija je svakako na prvom mjestu kad govorimo o redovitoj njezi masne kože, kao i osjetljive i nadražene kože.

Uravnotežuje omjer vlage i masnoće u koži, sa u kombinaciji s drugim hidrolatima, koristi se i kao anti – age sastojak.

Prekrasan, parfemski miris.

neroli eterično ulje cvijeta gorke naranče

RAZLIČAK

Klasik za njegu svih tipova kože. Hidrolat  različka djeluje antiinfektivno, baktericidno, protuupalno, adstrigentno; blagi je diuretik.

Izvrstan je kao oblog za umorne i iritirane oči (uz rimsku i njemačku kamilicu i mirtu  kt. cineol).

Hidrolat izbora je za njegu zrele, suhe, dehidrirane i  osjetljive kože, ali i masne i mješovite.

Oblozi od hidrolata različka i bušina iznimno učinkovito   djeluju na smanjene finih bora oko očiju i toniziranje kože. Može se miješati i  sa šamponima kako bi se kosi vratio sjaj.

Ima primjenu i u skidanju visoke tjelesne temperature, pogotovo kod novorođenčadi.

RUŽA

Hidrolat ruže koristi se za njegu zrele, dehidrirane, stanjene i umorne kože. Izvrstan je ovlaživač i kao takav koristan za njegu svih tipova kože kojima nedostaje vlage.

U kombinaciji sa hidrolatom bušina dobro djeluje protiv bora.

Dolazi u nekoliko verzija sličnog djelovanja (bugarska, bijela i sl.), pa se najčešće bira prema mirisnim preferencijama.

Jeste li probali baklave sa hidrolatom ruže?

ruža eterično ulje i hidrolat

RUŽMARIN kt. VERBENON

Hidrolat ružmarina kt. verbenon pogodan je za njegu gotovo svih tipova kože; smiruje iritacije, pročišćava kožu, tonizira  tkivo, djeluje regenerativno, regulira lučenje sebuma.

U kombinaciji sa hidrolatom nerolija idealan je za njegu masne, nečiste kože; ako ga koristimo sa smiljem, različkom i hamamelisom,  imamo tonik za zrelu, izboranu kožu.

SMILJE

Hidrolat  smilja djeluje protuupalno, pojačava apsorpciju hematoma, potiče zarastanje rana  i ožiljaka, reducira otkline. Snažno regenerira stanice kože i pojačava protok krvi.

U njezi kože je idealan za osjetljivu i umornu kožu; za njegu zrele kože ga kombiniramo sa hidrolatima sjemena mrkve, hamamelisa, bušina; u njezi osjetljive kože kombiniramo ga sa rimskom kamilicom,  hamamelisom, stolisnikom.

STOLISNIK

Hidrolat stolisnika, poput hidrolata njemačke kamilice, među najučinkovitijim je protuupalnim hidrolatima. Tko ne voli miris kamilice, ima sjajnu zamjenu. Izvrstan je za njegu osjetljive i upaljene kože, tako da nalazi primjenu kod akni, crvenila, dermatitisa, seboreje.

Ugodnog je mirisa i vrlo je cijenjen u prirodnoj kozmetici.

TIMIJAN  KT. LINALOL

Hidrolat timijana kt. linalol izvrstan je za njegu  normalne do masne kože sklone bakterijskim upalama i aknama, kao i za gljivična oboljenja kože. Vlaži sve tipove kože pa je pogodan i za osjetljivu i suhu kožu.

U kombinaciji sa hidrolatima nerolija i bušina iznimno je dobar za njegu kože s proširenim porama.

Izvrstan je za losione poslije brijanja, te u oblozima za oči kod ječmenca kao i bakterijskih i virusnih infekcija.

Upotreba hidrolata prema tipovima kože

Akne: čajevac, timijan linalol, lovor; za protuupalno djelovanje: kamilice, različak, stolisnik

Masna i mješovita koža: neroli, hamamelis, ružmarin verbenon, mirta cineol, različak

Regeneracija kože: hamamelis, sjeme mrkve, smilje, lavanda, ružmarin verbenon

Osjetljiva koža: njemačka i rimska kamilica, hamamelis, različak, matičnjak, stolisnik

Atopija: hamamelis, njemačka i rimska kamilica, stolisnik, sjeme mrkve

Zrela koža: bušin, smilje, ruža

Bebe: rimska kamilica, matičnjak, različak