Maske za lice od zelene gline izvlače toksine iz kože, uklanjanju površinski sloj epidermisa, a koži donose minerale (zelena glina funkcionira kao ionski izmjenjivač), pa su najčešće upravo kod masne i mješovite kože sklone aknama.

Kako izabrati zelenu glinu za masku

Najljekovitija i najkvalitetnija je zelena glina s najsitnijim česticama, koja je namijenjena oralnoj upotrebi (na tržištu najčešće pod nazivom ventilirana), i uputno je i za maske koristiti upravo takvu, glinu finijih čestica.

Na tržištu znaju naći dvije vrste zelenih glina, ilitna i montmorilitna. Obje će dobro obaviti posao, no montmorilitna ima nešto veće svojstvo apsorpcije.

S druge strane, lakše je baratati s ilitnom glinom – maske su kompaktnije i lakše razmazive. Ovo lakše naravno ne treba doslovno shvatiti – na nekim radionicama smo i sami imali problema s tako bazičnim stvarima kao što je spravljanje maski od gline – jer glina, ovisno o vrsti, uvjetima čuvanja, vlazi koju je već upila i sl., može tražiti vrlo različite doze vodene faze – zato se nemojte slijepo držati receptura već dodajte ili oduzmite vodenu fazu, već prema trenutnom raspoloženju gospođice gline.

Ja nekako volim reči da glina, baš kao i svako eterično ulje, ima svoj karakter s kojim se morate naučiti nositi :). I da, i sama sam oduvijek mrzila kuharske recepte tipa dodajte brašna dok ne dobijete takvo i takvo tijesto.

Kako napraviti masku od zelene gline – opće smjernice

Kod kože sa aknama i upalnim pocesima maskama sa zelenom glinom najčešće se dodaje cink-oksid, koji djeluje adstrigentno i antiseptično, te hidrolati koji se i uobičajeno koriste u njezi problematične kože: timijan linalol i čajevac, ali i protuupalni poput rimske i njemačke kamilice i stolisnika, te općenito pogodni za masnu i mješovitu kožu, poput ružmarina verbenona i nerolia.

Biljna ulja se mogu i ne moraju dodati, a ako ih dodajemo opet biramo tipična ulja pogodna za masnu kožu s upalnim procesima: lješnjak, grožđe, jojobu, tamanu, macerat nevena…

S eteričnim uljima je ista priča: želimo antispetično, protuupalno i balansirajuće djelovanje, pa su česte kombinacije s čajevcem, elemijem, ružmarin verbenonom, kamilicama…

Jako često u maskama sa zelenom glinom namijenjenim problematičnoj koži nalazimo i prah biljke neem koja također djeluje detoksicirajuće na kožu.

Maskama se, zbog vlaženja, može dodati i glicerol, kao i drugi sastojci koji će pomoći zadržati vlagu u koži.

Kako i kada koristiti maske od zelene gline

Maske za lice sa zelenom glinom ne treba koristiti više od dva puta tjedno, a s obzirom da se glina voli uvući u pore (koje su obično proširene kod osoba s masnom kožom i aknama), maske je najbolje nanositi prije tuširanja, jer se u kadi najbolje isperu s lica.

Masku na licu treba držati 10-20 minuta, ovisno o recepturi – kada počne zatezati, vrijeme je za uklanjanje maske.

Prije nanošenja maske lice ne treba čistiti (jer će ju maska očistiti!), eventualno treba ukloniti make-up najblažim mogućim srestvom (uljem, mlijekom). Skinete li sve s kože pjenama i gelovima za umivanje, maska od zelene gline kožu može itekako iziritirati.

Zelenu glinu ne bi trebala biti u doticaju s metalom, pa je maske najbolje spravljati u keramičkim ili staklenim kemijskim čašama, te miješati staklenim, drvenim ili plastičnim žličicama.

Osnovni recept za izradu maske sa zelenom glinom

Najjedostavnije moguće:

 • 15 g gline
 • 10 g vodene faze

U glinu polako dodavati vodu, miješajući, do željene konzistencije. Dakle, 10 g voda nije apsolutna zapovijed, već okvirna mjera.

U ovoj priči se voda može zamijeniti hidrolatom, te joj dodati malo glicerola (1-2 g). Dakle, u odvojenoj posuditi pomiješate vodenu fazu (vodu ili hidrolat) sa glicerolom, pa sve zajedno polako dodajete u posudu sa glinom.

Maska sa zelenom glinom i prahom neema

Vodena faza – primjeri:

 1. 10 g hidrolata (npr. timijan linalol)
 2. 5 g hidrolata timijan linalol, 5 g hidrolata njemačka kamilica (kamilicu dodajemo zbog protuupalnog djelovanja)
 3. 8-9 g hidrolata ili mješavine hidrolata, 1-2 g biljnog glicerola

Maska sa zelenom glinom i cink oksidom

Vodena faza – primjeri:

 1. 10 g hidrolata (npr. timijan linalol)
 2. 5 g hidrolata timijan linalol, 5 g hidrolata njemačka kamilica (kamilicu dodajemo zbog protuupalnog djelovanja)
 3. 8-9 g hidrolata ili mješavine hidrolata, 1-2 g biljnog glicerola

Maska sa zelenom glinom i uljima

 • 15 g gline ili mješavine prahova (vidi gore)
 • 7-8 g vodene faze
 • 1-2 g biljnog ulja

Prvo izmješajte glinu i vodenu fazu, a potom dodajte ulje.

Kod jakih upalnih procesa preporučamo ulje tamanua i uljni macrat nevena, a kod “samo” nečiste kože dovoljna su laganija ulja koja će nahraniti kožu poput lješnjaka i sjemenki grožđa.

Ako dodajete i eterična ulja, prvo ih pomiješajte s biljnim uljem, a potom sve zajedno dodajte u mješavinu gline i vodene faze.

Doze eteričnih ulja u maskama sa zelenom glinom

I za kraj…

Igrajte se! Sa maskama od zelene gline nije greda ako pogriješite dozu kao kod izrade krema, kada sve zajedno možete hititi u smeće i ostati bez manje ili veće hrpice novaca uložene u emulgatore, ovlaživače i ostale ne baš jeftine sastojke

Maske se uvijek mogu iskoristiti i popraviti, a ako ništa drugo, dodati u kadu punu vode za lagani detox tijela.

Autor: Nikolina Karin, fitoaromaterapeut

Gdje kupiti glinu i ostale sastojke za izradu kozmetike?

Sve sastojke za izradu kozmetike možete pronaći:

Napomena: ne izrađujemo pripravke! Ovo su recepture za samostalnu izradu kozmetike.

Izdvajamo iz ponude