Proširene vene najčešće su oboljenje nogu kojim je zahvaćeno oko četvrtine čovječanstva, a najčešće su nasljedne, odnosno uzrokovane konstitucijskom slabošću stijenki vena i okolnog vezivnog tkiva te slabošću zalistaka.

Proširene vene su genetski nasljedne a njihov razvoj ovisi o načinu života i drugim rizičnim faktorima. Njihovu nastanku pogoduju i predugo stajanje, predugo sjedenje, debljina, trudnoća, pušenje, sunčanje pa i depilacija.

Vene vraćaju krv s otpadnim tvarima prema srcu i uz pomoć zalistaka i okolnih mišića cirkulacija je zadovoljavajuća. Tako dugo dok su venski zalisci zdravi i u funkciji, govorimo o zdravim venama, bez obzira na to jesu li vidljive ili ne. No, kad zalisci počnu popuštati, zbog djelovanja sile teže krv će zaostajati u donjim venama i njene stjenke će malo po malo popuštati, proširit će se i stanjiti. Noge će postati teške, umorne, bolne, a područje kože nad proširenim venama biti toplije od okolne kože. Proširenje površinskih vena može s godinama prijeći i na duboke vene ili u trombozu i tromboflebitis, a time postaju i ozbiljna komplikacija i zdravstveni problem.

Hemoroidi su proširene vene u analnom kanalu. Taj kanal obložen je cijelom mrežom vena, a zbog sjedilačkog načina života kao i dodatnog pritiska koji djeluje na to područje tijekom defekacije, te se vene mogu priširiti i stvoriti kuglaste tvorbe koje predstavljaju hemoroide. Ukoliko popucaju nastaje krvarenje, a moguće su i infekcije.

Prevencija

Kao i brojne druge probleme, i proširene vene možemo ublažiti načinom života, boljom prehranom i kretanjem. Prvi korak na putu održavanja cirkulacijskog sustava zdravim je zdrav životni stil i otklanjanje štetnih navika. Ukoliko znate da imate genetsku predispoziciju prema ovom problemu, ili ukoliko primjetite znakove početka ovog poremećaja, potrebno je promijeniti neke životne navike i započeti sa primjenom prirodnih preparata koji će vam olakšati tegobe i spriječiti daljnje širenje i napredak bolesti.

Dugotrajno stajanje i sjedenje predstavljaju najvažnije faktore razvoja proširenih vena na nogama. Rad mišića nogu neophodan je kako bi cirkulacija bila kvalitetna, stoga izbjegavajte dugotrajno stajanje i sjedenje, mičite nogu u mjestu, radite neprekidno s mišićima kako bi spriječili zastoj krvi u nogama što je osnova nastanka proširenih vena. Ako dugo stojite ili sjedite, potrebno je, dok se odmarate, barem na 30 minuta podignuti noge 15 cm iznad razine srca.

Izbjegavajte tuširanje jako toplom vodom, pokušajte barem naizmjenično izlagati noge toploj i hladnoj vodi kako biste izbjegli dodatno širenje vena u nogama zbog topline. Ako ste ljubitelji sauna ili toplih kupki, obavezno se poslije tuširajte hladnom vodom.

Tjelesna aktivnost, izbjegavanje preuske odjeće, unos vlakana, konzumacija orašastih plodova, regulirana probava, održavanje normalne tjelesne težine i što manji unos soli vrlo su bitni kod osoba koje imaju faktor rizika ove problematike jer ovakvim načinom života smanjuju opterećenje na vene i preveniraju daljnje simptome.

Kod hemoroida se savjetuje prvenstveno promjena načina prehrane sa unošenjem što više biljnih vlakana radi regulacije probave (psyllium, lan). Ključno je unositi dovoljne količine tekućine u organizam, te izbjegavanje alkoholnih napitaka. Pikantnu hranu treba izbjegavati tijekom akutnog nastupa hemoroida radi radi smanjenja boli i osjećaja pečenja.

Ljekovito bilje je učinkovito kod tegoba proširenih vena

Nekoliko je klasičnih biljaka koje se koriste za venske tegobe i koje mogu usporiti proces nastanka proširenih vena i olakšati tegobe teških i bolnih nogu. Tu su prije svega najpoznatiji divlji kesten i širokolisna veprina, koji imaju i slične mehanizme djelovanja (saponozidi). No ovdje ćemo više pažnje posvetiti manje poznatim biljkama poput gotu kole, vinove loze, žutog kokotca i ekstrakta bora.

Žuti kokotac

Žuti kokotac, Melilotus officinalis – tipična kumarinska droga, sprječava nastanak edema i potiče cirkulaciju krvi i limfe.

Olakšava tegobe koje su posljedica slabog rada vena kao što su noćni grčevi u listovima, otežale noge, svrbež i otekline nogu, te kod limfedema. Koristi se i kao pomoć pri liječenju upala krvnih žila, nakon tromboze, kod hemoroida i zastoja limfe.

Najkorisnijim se smatra kod limfedema, za što ga odobrava i Njemačka komisija E, tegobe koja je česta kod venske insifucijencije. U preparatima se zna naći zajedno s drugim venotonicima, a jedna od boljih sinergija je s taninskim drogama (vinova loza, hamamelis).

Gotu kola

gotu kola ili centela kao lijek za proširene vene i bolje pamćenje

Slično djelovanje, limfotonično i venotonično, no drugog mehanizma, ima i gotu kola, centella asiatica.

Kliničkim studijama dokazano je svojstvo poticanja protoka krvi, poboljšanje cirkulacija krvi u mozgu i u nogama, te nedvojbena djelotvornost pri kroničnoj slabosti vena. Specifičan sastav gotu kole važan je za blagotvoran učinak na vene pa se zbog toga i koristi u pripravcima za liječenje i olakšavanje tegoba vaskularnog sustava. Kemijski sastav gotu kole izravno utječe na spriječavanje procesa nastanka venskih varikoziteta, odnosno umanjuje tegobe kod varikoza (proširenih vena) koje već postoje.

Prema ESCOP-u (Europskom znanstvenom udruženju za fitoterapiju), gotu kola je indicirana kod kronične venske insuficijencije i varikoziteta vena. Koristi se i kod hemoroidalnih tegoba. Ispitana je i djelovanje kod limfedema (oticanje nogu zbog slabog otjecanja limfe), gdje je pokazala pozitivan učinak na mikrocirkulaciju i smanjenje limfedema. Također pridonosi nastanku novih žila u tkivu.

Preporučene dnevne doze (peroralna primjena) iznose 50 do 200 mg, ovisno o tome s čime se još kombinira ekstrakt gotu kole.

Gotu kola se koristi i izvana, najčešće u obliku uljnog macerata te u kombinaciji s drugim biljnim i eteričnim uljima.

Vinova loza

Vinova loza, Vitis vinifera. List vinove loze sadrži veliki broj biološki aktivnih tvari. Njegovi pozitivni učinci povezuju se s bioaktivnim polifenolnim spojevima (fenolne kiseline i njihovi derivati, antocijani, flavan-3-oli, tanini (proantocijanidini) koji pojačavaju tonus vena i kapilara, jačaju njihove stijenke i reguliraju permeabilnost. Često se kombinira sa žutim kokotcem.

Pycnogenol

Pycnogenol je patentirani ekstrakt iz vrste Pinus pinaster Aiton, Pinaceae, bogat oligomernim proantocijanidinima. Pomaže cirkulaciju povećavajući vazodilaciju što posljedično poboljšava optok krvi. Dokazano smanjuje otekline nogu i stopala.

Do danas je izvršeno više kliničkih studija na nekoliko stotina pacijenata koji pate od kronične venske insuficijencije, gdje je dokazana efikasnost u smanjenju otečenih vena na nogama, znatno veća od ekstrakta divljeg kestena.

Pycnogenol značajno umanjuje probleme povezane s kroničnom venskom insuficijencijom, poput bolova, grčeva, teških nogu i crvenila, slučajeva u kojima se divlji kesten pokazao neefikasnim. Pycnogenol također štiti osobe koje često dugotrajno putuju, posebno avionom, od pojave tromboze.

Uobičajena doza iznosi 100-150 mg tijekom najmanje 4 tjedna, a kao doza održavanja obično se uzima 50 mg na dan.

Pycnogenol je vrlo siguran ekstrakt koji se smije uzimati i više godina.

Eterična ulja pomažu liječiti proširene vene

Za olakšavanje tegoba uzrokovanih poremećajima venske cirkulacije koristi se i više vrsta eteričnih ulja, biljnih ulja i macerata.

Kao bazu za pripravke primarno koristimo biljno ulje tamanua i macerat gotu kole (venotonici), no također i macerate bršljana (cirkulacija), te gospine trave i nevena (protuupalno djelovanje).

Eterična ulja koja najčešće koristimo su:

  • venotonici: čempres, tršlja, virđinijski cedar, pačuli, niauli, mirta mirtenil acetat, mira
  • limfotonici: atlaski i himalajski cedar, borovica
  • protuupalna eterična ulja: njemačka kamilica, limunski eukaliptus, smilje

Često se u recepturama nađe i ružmarin cineol (potiče arterijsku cirkulaciju) te limun (jača stijenke krvnih žila), pogotovo ukoliko postoji i problem popucalih kapilara. Popucale i lomljive kapilare nisu samo estetski problem, već i znak funkcionalnog poremećaja. Recepture za njihovo tretiranje se sastoje od kombinacije eteričnih ulja lavandina abrial, limuna, čempresa, sjemena mrkve, lovora i smilja.

Receptura za bolju cirkulaciju i proširene i upaljene vene

Eterična ulja nakapajte u tamnu bočicu s navojem, dolijte do vrha biljna ulja, zatvorite i dobro protresite. Mješavina se koristi dva do tri puta dnevno, pazeći da je nanosimo uvijek pokretima prema gore.

Ukoliko postoji venski dermatitis, recepture s eteričnim uljima treba vrlo oprezno koristiti. Najbolje je u početku koristiti samo biljna ulja odnosno macerate (mješavina macerata gotu kole i kantariona), do poboljšanja stanja, te polagano i u niskim postocima uvoditi eterična ulja.

Receptura za tretman lomljivih kapilara

Eterična ulja nakapajte u tamnu bočicu s navojem, dolijte do vrha biljna ulja, zatvorite i dobro protresite. Mješavina se koristi dva do tri puta dnevno, pazeći da je nanosimo uvijek pokretima prema gore.

Recepture napisala: Nikolina Karin, fitoaromaterapeutkinja