Ulje brokule? Ne zvuči baš privlačno…

Ovo prilično rijetko i nepoznato biljno ulje dobiva se od malih sjemenki brokule (Brassica oleracea). Mnogi se naježe na samu pomisao na brokulu, ali i ako ste među njima, dajte šansu barem njenom biljnom ulju.

Miris ulja brokule je blago zemljan, boja tamno zelena i ima izuzetno zanimljiv sastav masnih kiselina.

Sadrži oko 14% oleinske, oko 13% linolne, oko 9% alfa-linolenske kiseline, a ono što ga izdvaja od drugih ulja je velik postotak erucične kiseline – čak oko 45%.

Erucična kiselina spada u masne kiseline sa vrlo visokim brojem atoma ugljika (VLCFA – very long chain fatty acid), jako je hidrofobna i ima odličnu sposobnost za zadržavanje hidratacije u koži.

Prema nekim istraživanjima, pokazalo se da nedostatak tih masnih kiselina čini površinski sloj epiderme (stratum corneum) tankim pa koža brže gubi vlagu, a i može se početi ljuskati.

Biljno ulje sjemenki brokule odlično je za njegu kože lica i tijela jer sadrži i visok postotak čistog retinola (1000-1500 IU/100 g ulja) koji potiče regeneraciju stanica te sintezu kolagena.

U kombinacijama za njegu kože obično se koristi u koncentraciji do 10%, zajedno s ostalim biljnim uljima, a u izradi emulzija daje konačnim proizvodima zanimljivu zelenkastu boju.

Zbog kombinacije erucične kiseline i retinola, ima jako protuupalno djelovanje i pokazalo se djelotvorno u smirivanju simptoma rozaceje, posebno njenog papulopustuloznog stadija gdje su već prisutni mjehurići i upale slične aknama.

Ipak, ovo ulje bih najviše izdvojila kao odlično ulje za njegu kose i brade.

Odlično prodire u samu vlas, zaglađuje ju i hrani, a u pakunzima i šamponima se koristi kao prirodna alternativa silikonima – daje sjaj vlasima, smanjuje statički elektricitet i olakšava raščešljavanje.

Pakung za jačanje kose s uljem brokule

S biljnim uljem brokule možete napraviti pakung za jačanje kose te poticanje rasta koji se koristi prije pranja kose.

Sastojci:

Postupak izrade:

Biljna ulja odvažite u laboratorijskoj čaši, uronite u vodenu kupelj i lagano zagrijavajte dok se kokos ne rastopi i zatim uz miješanje dodajte Hairbond.

Na kraju dodajte eterična ulja, promiješajte te stavite u odgovarajuću posudicu.

Kako koristiti pakung za kosu s uljem brokule?

Dobiveni uljni serum koristite kao pakung prije pranja kose – veću količinu umasirajte u vlasište i korijen kose dok sve ravnomjerno ne obuhvatite. Manju količinu možete nanijeti na i na samu vlas kose. Ostavite na kosi minimalno pola sata, može i preko noći ukoliko vam je zgodno.

Isperite kosu odgovarajućim šamponom.

Eterična ulja limuna, pačulija i ružmarina cineola će djelovati na vlasište, potaknuti mikrocirkulaciju te rast nove kose i jačanje postojećih vlasi

Napomena – ako imate jako suho ili osjetljivo vlasište, izostavite eterično ulje paprene metvice iz recepture. Prema nekoliko studija, to eterično ulje potiče rast kose, ali može nadražiti jako osjetljivu kožu vlasišta pa budite oprezni.

Suho ulje za sjaj i zaglađivanje kose

Ukoliko imate jako suhu i/ili kovrčavu kosu, s brokulom možete napraviti i tzv “suho ulje”.

Suho ulje možete koristiti nakon pranja kose tako da samo par kapi utrljate cijelom duljinom vlasi, dok je kosa još mokra, a zatim ju stilizirate i sušite kao inače.

Sastojci:

Postupak izrade:

Sve sastojke pomiješajte u odgovarajućoj bočici.

Leave-in regenerator

Za nešto naprednije u izradi kozmetičkih preparata, imamo i recept za regenerator koji se ne ispire s kose.

Ova formulacija odgovara svim tipovima kose, ne otežava ju, niti masti kosu jer ne sadrži puno ulja, a opet kosu odlično zaglađuje, čuva od vanjskih oštećenja i daje joj zdrav, prirodan sjaj:

U jednoj čašici izvažite:

U drugoj čašici izvažite:

  • 3 g biljnog ulja brokule
  • 5 g biljnog ulja makadamije
  • 6 g Vege-Silicone (Cetiol ultimate)
  • 2 g stearinske kiseline (koemulgator, pomaže održati emulziju stabilnom)

Postupak izrade:

Obje čašice stavite u vodenu kupelj i zagrijavajte do 70 stupnjeva. Kad se oba emulgatora rastope, polako ulijevajte uljnu fazu u vodenu (OPREZ – obrnuto nego što inače radite!) sve dok ne dobijete kompaktnu emulziju.

Dok je mješavina još topla, dodajte 10 kapi konzervansa Cosgarda, a možete dodati eterična ulja i/ili prirodne mirise po svom izboru.

Prebacite regenerator u posudicu s pumpicom i koristite nakon svakog pranja kose tako da malu količinu nanesete na vrhove, cijelom duljinom kose.

Napisala: Ivana Vodanović, aromaterapeutkinja